A tejfogyasztás főleg csecsemőkorban fontos, ezért az évek előrehaladtával a tejcukor lebontásáért felelő enzim működése lelassul, majd végül leáll. Ezért a felnőttek nagy része úgynevezett laktózérzékenyégben szenved. Csak laktózmentes élelmiszerek fogyasztása jöhet szóba a számukra.
Ugyanis ha olyan ételt esznek, amelyben tej vagy bármilyen tejtermék található, akkor jelentkeznek náluk a kellemetlen tünetek. Ez ma már elkerülhető, hiszen a laktózmentes élelmiszerek könnyen beszerezhetők a bioboltokban, bevásárlóközpontokban és már az internetes áruházakban is lehet kapni olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak tejcukrot.
Persze rengeteg élelmiszer elkészítéséhez nélkülözhetetlen a tej. Ezt különböző növényi készítményekkel pótolják, amelyek összetételükben nagyon hasonlítanak a tejre, kivéve, hogy nem tartalmaznak laktózt.
A tej pótlására alkalmas növényi alapú laktózmentes élelmiszer alapanyagokat készíthetnek szójából, kókuszból vagy akár rizsből is. Ezekkel a termékekkel új ízeket is csempészhetünk az ételeinkbe amellett, hogy roppant egészségesek.